Řidičkou v týmu C.S.CARGO

Kampaň, která představila české ženy za volantem kamionů

Český průmysl v posledních letech znovu ožil. Média píší o navýšení výroby, importu a exportu. Ruku v ruce s tím jde často diskutované téma nedostatku řidičů, kteří by to všechno měli někam převézt.  Společnost C.S.CARGO se svou náborovou kampaň proto v loňském roce rozhodla pojmout trochu jinak. Kromě mužů-řidičů se společnost zaměřila i na nábor žen-řidiček. Kampaň, která si odnesla dvě ocenění v soutěži Česká cena za PR, přivedla do řidičských řad společnosti C.S.CARGO nově desítky žen. AMI Communications v rámci kampaně měla na starost zejména aktivity v oblasti media relations.

Jaké byly cíle kampaně?

• Získání nových zaměstnanců do pozice řidičů a řidiček C.S.CARGO
  • Zvýšení povědomí mezi novináři o aktivitách C.S.CARGO
  • Profilace C.S.CARGO jako lídra na trhu

C.S.CARGO dělá náborové kampaně pravidelně. Tato kampaň však měla být jiná – kromě tradičního náboru řidičů se soustředila i na řidičky. Využili jsme proto potenciálu tématu a stávající řidičky do kampaně zapojili. Jejich životními i pracovními příběhy jsme přiblížili profesi novinářům a následně i čtenářům jako potenciálním zájemcům o práci.

Nejen online komunikace a reklama

Na začátku kampaně výzkumná agentura realizovala průzkum „Motivace žen k výkonu povolání profesionální řidičky“. Následně reklamní agentura připravila vizuály a video „V rukách nemám jen volant, ale i svůj život“ ženy-řidičky Jitky Töglové, která v tu dobu kamion řídila již skoro dva roky.

Kampaň byla také podpořena online propagací skrze video bannery na zpravodajských portálech, Facebooku a webu společnosti C.S.CARGO. Rozhlasové spoty mohli lidé slyšet prostřednictvím regionálních rádií. K podpoře náboru společnost využila i den otevřených dveří ve společnosti a časopis pro zaměstnance.

Zapojili jsme řidičky i do medializace

AMI Communications měla na starost aktivity z oblasti media relations, které probíhaly po celou dobu kampaně. Nejprve jsme médiím představili kampaň jako takovou, i spolu s realizovaným výzkumem, formou rozeslaných tiskových zpráv a individuálních kontaktů s novináři. Následně jsme s novináři pracovali individuálně. Domlouvali jsme např.: rozhovory s řidičkami, možnost účasti na Dni otevřených dveří v sídle C.S.CARGO, reportáže z cesty s řidičkou, kdy na části cesty reportér doprovázel řidičku na místě spolujezdce.

Díky spolupráci s AMI Communications byla naše náborová kampaň v médiích vidět. Příběhy řidiček zaujaly a zvýšily počet zájemkyň o práci u nás.

Aziz Jahić, Marketingový ředitel C.S.CARGO

Kampaň přinesla stovky zájemkyň

Kampaň byla úspěšná z hlediska nově zaměstnaných řidiček – zareagovaly stovky zájemkyň, do dalšího kola postoupilo 150 řidiček a v současnosti jich už jezdí o 100 % více než před kampaní.

Online reklamní kampaň vygenerovala od poloviny května do poloviny června přibližně 4 700 000 zhlédnutí. V aktivitách media relations jsme s minimálními náklady dosáhli zásahu poměrně velké veřejnosti 6 000 377 čtenářů (formou 29 výstupů v online a tištěných médiích) v období od května až do prosince 2015. Pro jednu z řidiček se nám podařilo získat prostor v seriálu na iDNES „Lidé Česka“. C.S.CARGO se dostalo do povědomí novinářů jako průkopník v kampani na ženy-řidičky. Od té doby se novináři na nás sami obrací s dotazy, případně pokud píší o ženách-řidičkách, C.S.CARGO automaticky zmíní.

Ocenění

Kampaň získala v oborové soutěži Česká cena za PR 2015 dvě ocenění: 1. místo v kategorii Firemní (korporátní) komunikace a 1. místo v kategorii Služby.

V prosinci 2016 získal projekt i evropské ocenění European Excellence Awards v kategorii Doprava a logistika.

O společnosti AMI Communications

AMI Communications, spol. s r.o., působí na trhu už 22 let a je od roku 2001 největší PR agenturou v České republice. Je zakladatelem marketingové skupiny, která s obratem více než deset miliónů dolarů patří mezi největší firmy v oblasti Public Relations a Public Affairs v regionu střední Evropy. Prostřednictvím svých dceřiných společností Design Communications a AMI Digital nabízí také služby zaměřené na grafické práce na jedné straně a on-line komunikaci na straně druhé. Mezi klienty AMI Communications v ČR patří například Česká pojišťovna, ArcelorMittal Ostrava, Ford, GlaxoSmithKline, SKANSKA, KPMG, Raiffeisenbank, Shell, Unilever, Wrigley a Mars.

Týn 641/4, 110 00 Praha 1

www.amic.cz/